Titans of Justice

Harckocsikat vásárol Németországtól Szaúd-Arábia. Egy demokratikus, keresztény gyökerűnek hitt országtól a világ talán legortodoxabb muzulmán diktatúrája. A cikk megemlíti, hogy a németek nem vettek részt az Európai államok Kadhafi-rezsim elleni katonai akciójában. Illetve a mostani hadibiznisz az arab diktátorokat az utolsó percekig, sőt még az után is támogató Szaúdi Királysággal köttetik. Hogyan lehetséges ez?

Úgy, hogy az EU vezető tagállama esetében az önös üzleti érdekek szempontjai felülírják az európai értékeket, érdekeket. Ha lehetőségük nyílik rá, hátbaszúrják a szövetségeseiket is. Ez történt például a németek és az oroszok között a gázszállítások terén létrejött különalkuk esetében (Északi áramlat), illetve az eurozóna tagjainak az eurozónán kívüliekkel érdekellentétekbe taszító „kétsebességes Európa” kierőltetésénél is.

Visszatárve a támaindító üzletre, igazából semmin sem kell csodálkozni. A líbiai olajszállítások akadozása, ami csak 1-2%-a a kitermelésnek, már komoly olajár-emelkedést okozott. És így problémákat a németek számára oly fontos globális gazdaságban. Ha az „arab tavasz” átterjedne Szaúd-Arábiára is, az az olajellátás visszaesése miatt végzetes következményekkel járna a fejlett, de a fejlődő világ számára is. Nem beszélve arról, ha megdőlne a szaúdi rezsim és egy a nyugattal kevésbé barátságos iszlám kormánya lenne az arab államnak. Úgyhogy a régi, megbízható üzleti partnert fel kell fegyverezni, felkészítve ezzel a közelgő forradalom leverésére. Merthogy lesz, az biztos.

Az arab államok a többi noname afriaki ország szintjén lennének, ha nem találtak volna annyi olajat. Az elmúlt fél évszázad során a lakosságaik létszáma megtöbbszöröződött, amit kizárólag az olajbiznisz bevételei tettek lehetővé. A kitermelés tovább nem növelhető, ellenben visszaesése várható a következő években. Kevesebb eladott olaj, alacsonyabb életszínvonal, munka- és élelmiszerhiány, elégedetlenség, forradalom - ez volt a sorrend a többeiknél is. Szaúd-Arábia a németek segítségével felkészült erre is. Hosszabb távon, felülről szemlélve az eseményeket fegyverek vándorolnak a világ biztonságpolitikai szempontból legproblémásabb vidékére, a Közel-Keletre. Aztán ki tudja, kik ellen vetik majd be egy napon…

Afterpost: Lélegeztetőgépen a világgazdaság?

Afterpost 2: Quadriga díjat kap Putyin. A német elismerést olyan példaképeknek szánják, akik a felvilágosodás és a közérdek irányába elkötelezettek. Az indoklás szerint Putyin karakterének olyan tulajdonságait kívánják elismerni, mint a kiszámíthatóság, állóképesség, megbízhatóság és kommunikációs képesség. A belpolitikában sikerült és sikerül a stabilitást párosítani a jóléttel, a gazdaság érdekeivel és az identitással – áll az előterjesztésben. (www.sueddeutsche.de)

Afterpost 3: Robert Gates, az USA most leköszönt védelmi minisztere szerint „bizonytalan, sőt gyászos” a NATO jövője!

Afterpost 4: Irakot és most Líbiát is az egységes afrikai valuta bevezetésének szándéka miatt rohanta le a nyugat?

0 Responses to “Titans of Justice”


  1. No Comments

Leave a Reply