Az török áfium ellen való orvosság

Egymásnak szögesen ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot hivatalos egyházi személyek részéről is, a bevándorlással kapcsolatosan felszínre törő kérdésékkel kapcsolatban. Ami önmagában csak azt jelzi, hogy azért onnan is meg lehet nyilatkozni önálló gondolatokkal, akár a mainstream véleményformálókkal szemben is! Ilyen szempontból értékelem Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök heves ellenvéleményét a Minden plébánia fogadjon be egy menekült családot! - pápai felhívásával szemben. De nem konkrétan befogadás lehetőségéről szeretnék írni, hanem Kiss-Rigó érveléséről, ami így hangzik a HVG szerint:

„Kiss-Rigó László azonban a jelek szerint másképp gondolja: „Ők nem menekültek, ez egy invázió. Allahu Akbar kiáltásokkal jönnek hozzánk. Át akarják venni a hatalmat” – fogalmazott. És legalábbis Magyarországon, a miniszterelnök véleménye látszik felülkerekedni – írja a The Washington Post. Kiss-Rigó legalábbis egy hétfői interjúban azt mondta, teljesen egyetért a miniszterelnökkel, „a pápának pedig fogalma sincs a helyzetről”. Kiss-Rigó szerint az Európába áramló tömeg magukat menekültnek kiadó emberekből áll, akik óriási fenyegetést jelentenek Európa „keresztény, univerzális értékeire„.

Miért lenne szükségszerűen jobb a vallások versenyében a „keresztény, univerzális értékek” kínálata az iszláménál? Az utóbbi is univerzalitást hirdet - jelentsen is az bármit vallási szempontból! Ha a kereszténység mellett érvelünk, az kontraproduktív lesz, legfőképp a következő miatt. A muzumánok leleplezhetik a keresztények múltbéli és jelenkori hibáit, akár azon bűnök tekintetében is, amivel őket vádolják! Elég ciki lenne, ha jól kiderülne, hogy a keresztények sem jobbak erkölcs tekintetében a muzulmánoknál! Vallásháborúk, népirtások, inkvizíció, prostitúció, abortusz, válás, korrupció, nemi érőszak és pedofília - vajon bátran belemehetnének-e a történelmi egyházak képviselői egy nyílt adok-kapokba egy jól felkészült muzulmánnal szemben?
Nem, de nem is ezen a pályán kell „megverni” az iszlám vallást. A keresztény egyházaknak - végre - csendben vissza kellene vonulnia a politikából és a közéletből, és át kellene adnia a szerepet a jogászoknak! Azoknak pedig szépen össze kellene gyűjteniük az iszlám hivatalos tanításának hiteles dokumentumait, és azokat össze kellene hasonlítani a nyugat liberális értékeivel: a hatályos európai alkotmánnyal. Magyarországon az Alaptörvénnyel. És ha az iszlám vallás hivatalos és hiteles tanítása és céljai esetleg ütköznek a szekuláris társadalom európai alapelvével, például az állam és az egyház teljes különválasztásával, esetleg felsejlene az iszlám, mint államvallás őáltaluk vágyott sziluettje, akkor csak le kell vonni ebből a konkrét következtetéseket, és meg kell tenni az ebből következő, szükséges jogi lépéseket.
(Miközben a mi Római Katolikus Egyházunk csendben és mélyen hallgat a saját hasonló, kellően ritkán és csendesen hangoztatott Társadalmi tanítása részleteiről…)

0 Responses to “Az török áfium ellen való orvosság”


  1. No Comments

Leave a Reply